Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over vissen

Vissen

Er zijn maar liefst meer dan 30.000 soorten vissen op deze wereld ontdekt en het kunnen er nog veel meer zijn. Er worden namelijk steeds meer nieuwe vissen ontdekt, dus het aantal kan nog flink stijgen. Een vis is een gewerveld dier wat betekent dat ze rugwervels hebben, zoals wij ook hebben. Vissen komen op verschillende plaatsen voor. Zo zijn er vissen in de zeeën en oceanen, maar er zijn ook vissen in rivieren, meren en vijvers.

Vissen en ademhalen

Het bijzondere aan een vis is dat ze ademhalen met hun kiewen. Vissen hebben wel zuurstof nodig zoals ons, maar door hun kiewen kunnen ze deze zuurstof uit het water halen. Vissen hoeven dus niet naar het wateroppervlak te gaan om adem te halen. De kiewen van een vis zijn aan allebei de zijkanten van de vis terug te vinden, achter de kop.

Zwemmende vissen

Vissen zwemmen met hun vinnen en staart. Hiermee zijn ze in staat om door het water te zwemmen. Vissen gebruiken hun vissen om zichzelf te sturen, om zich voort te bewegen en om snelheid te maken. Alle vissen hebben vinnen, alleen verschilt het per vis hoeveel vinnen ze hebben.

Handige feiten over vissen

  • De grootste vis die ooit ontdekt is op deze aarde is de walvishaai. Er zijn walvishaaien gevonden die wel 15 meter lang waren.
  • Ook al zou je het niet denken, het zeepaardje is ook een vis.
  • Vissen eten zeeplanten, zoals algen en zeewier. Ook eten veel vissen andere vissen en ongewervelde dieren (zonder ruggewervel).

Tips bij je spreekbeurt vissen

  • Laat filmpjes zien van de onderwaterwereld.
  • Houd je spreekbeurt over een bepaalde vissoort.
  • Meer informatie voor je spreekbeurt vissen: namenlijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten