Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over europa

Europa is een klein continent, maar niet het kleinste. Het kleinste continent is namelijk Australië. De grootte van Europa is ruim 10 miljoen vierkante kilometer, 10.400.000. Daar maakt Nederland dus maar een klein deel van uit met een grootte van 41.528 vierkante kilometer!
Europa heeft een zeer verschillend landschap. Zo zijn er hoge gebergten te vinden, zoals de Pyreneeën, de Balkan en de Alpen, maar een ander deel van Europa ligt juist diep onder het zeeniveau. Het hoogste stuk land in Europa is maar liefst 5642 meter hoog en dit is de berg Elbroes. Het laagste punt ligt 28 meter onder zeeniveau.

De indeling van Europa

De landen in Europa zijn ingedeeld in verschillende gebieden. Welke landen er tot welke gebieden behoren verschilt wel vaak. Vooral in het oosten, het zuiden en zuidoosten van Europa is het wat onduidelijk. Dit is in het verleden ook vaak veranderd tijgens oorlogen. De gebieden zijn:
  • West Europa (met Nederland, Engeland, Frankrijk)
  • Centraal Europa (met landen als Duitsland, Zwitserland, Polen)
  • Noord Europa (met landen als Denemarken, Zweden, IJsland)
  • Oost Europa (onder andere het Europese deel van Rusland, Oekraïne)
  • Zuidoost Europa (met landen als Roemenië, Bulgarije, Servië)
  • Zuid Europa (onder andere Griekenland, het Europese gedeelte van Turkije, Spanje)

Het klimaat in Europa

Door de verschillende soorten gebieden in Europa, heeft Europa ook een zeer verschillend klimaat. Een deel van Europa is warm en subtropisch (voornamelijk in het zuiden van Europa) en een ander deel van Europa heeft een koud klimaat (voornamelijk het noorden van Europa). Een groot deel van Europa heeft een vochtig klimaat: veel regen, maar ook benauwde zomers.

De Europese Unie

De Europese Unie is vandaag de dag erg bekend en ook erg actief, maar eigenlijk is dit al sinds 1957 zo. In 1957 kwamen er vijf landen samen om samen te werken op economisch gebied. Het doel hiervan was om oorlogen te voorkomen en betere levensomstandigheden voor alle inwoners. Deze vijf landen noemden zichzelf de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Dit was het begin van iets groots, zoals het nu is.
De EEG heeft vandaag de dag een andere naam: de Europese Unie (EU) en is een stuk groter geworden. De Europese Unie bestaat sinds 1993 en er zijn nu 27 landen lid van de EU. Er wordt tegenwoordig niet meer alleen op economisch gebied samengewerkt. Tegenwoordig werkt de EU namelijk ook op politiek gebied samen.

Weetjes over Europa

  • De langste rivier in Europa is de Wolga. Deze is maar liefst 3530 kilometer lang.
  • Het grootste eiland van Europa is Groot-Brittannië (Engeland, Ierland, Schotland en Noord-Ierland). Dit gebied grenst niet aan het vaste land van Europa, maar het wordt vaak vergeten dat het eigenlijk een eiland is.
  • De laagste temperatuur die ooit in Europa gemeten is, was 55 graden onder 0. Dit was in Rusland. Maar de hoogste temperatuur was 50 graden boven 0 in Spanje. Dat zijn erg grote verschillen.

Tips bij je spreekbeurt Europa

  • Test de Europa-kennis van je klasgenoten: maak een lijstje met landen van over de hele wereld en landen in Europa en noem deze landen op. Laat je klasgenoten hun vingers opsteken als ze denken dat het land in Europa ligt. Een mooie inleiding voor je spreekbeurt Europa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten