Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over tijgers

De tijger

Tijgers behoren tot de katachtigen, waar ook leeuwen en katten toe behoren. Maar tijgers zijn van alle katachtigen het grootste en het sterkste. Tijgers zijn krachtige dieren waardoor ze ook grote dieren kunnen vangen, zoals herten, ossen en andere runderen. De tijger komt in verschillende landen voor, zoals China, India, Java, Maleisië en Siberië. Verder komen er natuurlijk ook heel veel tijgers in dierentuinen voor.

Het uiterlijk van de tijger

De tijger heeft een mooie vacht die oranje-achtig van kleur is en ze hebben zwarte strepen. De binnenkant van de poten, de onderkant van het lichaam en een deel van de kop is wit van kleur. Er zijn ook tijgers die helemaal wit zijn met zwarte strepen. Dit zijn albino tijgers. Deze tijgers komen overigens nog maar weinig voor in het wild. We kunnen ze nog wel in de dierentuin vinden.
De vacht van de tijger is bedoeld als camouflage. Door deze kleuren kan een tijger heel dicht bij zijn prooi komen, zonder dat de prooi hem ziet. Doordat de tijger veel kracht heeft en ook groot is, kan hij zijn prooi gemakkelijk vangen. Hij heeft ook scherpe klauwen en zeer scherpe tanden waarmee hij zijn prooi kan doden. De kiezen en de tong doen de rest van het werk. Met de kiezen kauwt de tijger het vlees en verscheurt het en met de tong likt de tijger het vlees weg.

Het eten van de tijger

Zoals al gesteld is, kunnen tijgers jagen op grote dieren. Het voedsel van tijgers zijn dus vaak grote dieren, zoals herten, runderen, zebra’s. ze eten vooral dieren met hoeven. Maar tijgers eten ook wel kleinere dieren.

Soorten tijgers

Er zijn op dit moment nog maar zes soorten tijgers. Zoals we zo kunnen zien, waren het er eerst negen. Maar drie soorten zijn uitgestorven. De zes tijgersoorten die nog wel in leven zijn, zijn:
 • De Maleise tijger
 • De Bengaalse tijger
 • De Siberische tijger
 • De Chinese tijger
 • De Sumatraanse tijger
 • De Zuid-Chinese tijger

De tijger bedreigd

Net zoals de reuzenpanda is ook de tijger een bedreigde diersoort. Helaas worden er veel tijgers gevangen en gedood om hun vacht. Hierdoor zijn er van veel tijgersoorten nog maar weinig over. Volgens het Wereld Natuur Fonds leefde er honderd jaar geleden nog honderdduizend tijgers in Azië. Helaas zijn dit er nu nog meer vierduizend in het wild. Een flinke afname dus. En helaas is het zelfde zo dat er al drie soorten tijgers uitgestorven zijn. Dit zijn de Javaanse, de Balinese en de Kaspische tijger. Spreek hier dus ook over tijdens je spreekbeurt tijgers, zodat je klasgenoten zich misschien ook hiervoor zullen inzetten.

Handige feiten over tijgers

 • Er wordt gezegd dat men ooit gezien heeft dat een tijger een wilde os gevangen had en meesleepte. Deze wilde os was echter zo zwaar dat dertien mannen de os niet in beweging kregen, maar deze tijger wel.
 • Bij verkiezingen van Animal Planet werd de tijgers eens als favoriete dierensoort gekozen door de kijkers.
 • De tijgersoort de Siberische tijger kan wel drie meter lang worden. Deze tijger weegt dan ook drie keer zo zwaar als een volwassen mensen samen.
 • Bij veel dieren is er een goed verschil te zien tussen mannelijke en vrouwelijke dieren, maar dit is niet zo bij tijgers. Mannetjes lijken precies op vrouwtjes.

Tips voor bij je spreekbeurt tijgers

 • Zoek filmpjes van tijgers waarin ze bijvoorbeeld een prooi vangen en waarin ze hun jongen vangen. Deze kun je aan je klasgenoten laten zien tijdens je spreekbeurt tijgers.
 • Laat foto’s of plaatjes zien van het skelet van een tijger, als je die kunt vinden.
 • Maak vragen over je spreekbeurt en stel die aan je klas.
 • Deel informatie uit van het Wereld Natuur Fonds over het redden van de tijger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten