Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over de verenigde staten

De Verenigde Staten

De Verenigde Staten nemen een groot deel van het continent Noord-Amerika in, samen met Canada, Mexico en Groenland. Er wordt ook vaak gedacht dat Alaska hierbij hoort, maar Alaska maakt deel uit van de Verenigde Staten. De oppervlakte van de Verenigde Staten is meer dan 9 miljoen vierkante kilometer, 9.629.091 km² om precies te zijn.
De Verenigde Staten worden ook wel Amerika genoemd. Ook wordt het afgekort tot de VS of de Engelstalige afkorting USA (United States of America). De hoofdstad van de Verenigde Staten is Washington DC, al is New York ook een hele bekende stad in de Verenigde Staten. Veel mensen zullen daarom denken dat New York de hoofdstad is. Je zou je klasgenoten tijdens de inleiding van je spreekbeurt Verenigde Staten eens kunnen vragen wat de hoofdstad is.

De staten van de Verenigde Staten

De Verenigde Staten bestaan uit 50 verschillende staten. Deze staten zijn: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaï, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin en Wyoming.
Hoewel alle staten onder de Verenigde Staten vallen, heeft iedere staat eigen wetten. Zo zijn er staten waarin de doodstraf nog gebruikt wordt, terwijl andere staten dit al lang en breed hebben afgeschaft. De centrale regering van alle staten wordt gedaan door president Barack Obama vanuit de hoofdstad Washington DC.

De vlag van de Verenigde Staten

De vlag van de Verenigde Staten bestaat uit de kleuren rood, wit en blauw en het bestaat uit sterren en strepen. De vlag bezit in totaal 50 sterren die allemaal staan voor een staat. Verder bestaat de vlag uit 13 strepen. Deze strepen tonen de 13 staten aan die voorheen kolonies waren van Groot-Brittannië, maar die in 1776 onafhankelijk werden.
De Amerikaanse vlag heeft dus 50 sterren die ieder voor een staat staan. Maar Amerika had niet altijd 50 staten, dus eerder bevatte de vlag minder sterren. De vlag begon met 13 strepen van de dertien kolonies, met in de linkerbovenhoek de vlag van Groot-Brittannië. Na de onafhankelijkheid werd de vlag van Groot-Brittannië vervangen door dertien sterren, die steeds meer en meer werden.
De vlag is in de Verenigde Staten heel erg belangrijk. Er zijn veel mensen die iedere dag de vlag hijsen en die trouw zijn aan de vlag. De reden hiervoor is de eeuwige trouw die aan de vlag gezworen wordt, pledge of allegiance. Met deze woorden zweren mensen trouw aan de vlag van de Verenigde Staten van Amerika.

Inwoners van de Verenigde Staten

Er wonen meer dan 303 miljoen mensen in de Verenigde Staten en dit aantal blijft groeien. Dit terwijl de Verenigde Staten bij de onafhankelijkheid in 1776 slechts 3 miljoen inwoners had. Ondertussen zijn er dus ruim 300 miljoen bewoners bij gekomen. Deze bevolking van de Verenigde Staten is zeer multicultureel. De inwoners hebben verschillende etnische achtergronden.
Deze verschillen zijn in eerst instantie ontstaan toen Amerika gekoloniseerd werd door de Engelsen. Zij voerden slaven in vanuit Afrika en ook emigreerden grote aantallen Europeanen naar Amerika, in de hoop daar een beter bestaan op te kunnen bouwen. Er werden dorpen en steden gebouwd en er kwam steeds meer werk. Ook in de twintigste eeuw lokte de Verenigde Staten nog vele Europeanen naar Amerika toe met de wens voor een beter bestaan.
De oorspronkelijke bewoners van Amerika waren Indianen, inheemse Amerikanen. Toen de Europeanen naar Amerika kwamen, ontstonden er gevechten omdat de Indianen natuurlijk hun grond wilden behouden. Nu leeft een deel van Indianen in speciale reservaten. Dit is land wat de Amerikanen teruggegeven hebben.

Weetjes over de Verenigde Staten

  • Nederland past maar liefst 250 keer in de Verenigde Staten.
  • De Verenigde Staten hebben veel verschillende feestdagen die wij in Nederland niet kennen. Een aantal daarvan zijn: Martin Luther King’s day, President’s day, Independence day, Labor day, Thanksgiving day en nog vele anderen.
  • In Amerika mogen jongeren al op hun zestiende hun rijbewijs halen. Bespreek tijdens je spreekbeurt eens met je klasgenoten welke leeftijd zij beter vinden!
  • Alaska en Hawaii zijn ook staten van de Verenigde Staten. Dit terwijl deze staten niet bij de Verenigde Staten zelf liggen. Hawaii is namelijk een eiland in de Grote Oceaan en Alaska ligt in het noord-westen, boven Canada.

Tips voor bij je spreekbeurt Verenigde Staten

  • Vraag je klasgenoten tijdens de inleiding wat de hoofdstad is.
  • Stel de volgende vraag aan je medeleerlingen: Waar denken jullie aan bij Amerika?
  • Of: Zijn jullie wel eens in de Verenigde Staten geweest?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten