Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over china

China

China is een zeer groot land. Er zijn maar drie landen die groter zijn dan China en dit zijn Rusland, Canada en de Verenigde Staten. De oppervlakte van China is meer dan 9 miljoen vierkante kilometer, 9.596.961 km² in totaal en is hiermee ongeveer 240 keer zo groot als Nederland.  De hoofdstad van China is Peking.

De bevolking van China

De inwoners van China worden Chinezen genoemd. China heeft de meeste inwoners van alle landen ter wereld. Het totaal aantal inwoners is meer dan 1,3 miljard. En hier houdt het niet op, want de bevolking blijft groeien. Per jaar komen er gemiddeld 15 miljoen mensen bij. Dit betekent dat er ongeveer net zoveel mensen bij komen als er in Nederland wonen. Om het bevolkingsaantal toch in de hand te houden, heeft de regering er uiteindelijk voor gekozen om een regel in te voeren. Deze regel houdt in dat er per gezin maar één kind geboren mag worden. Maar dit geldt niet voor heel China, want in andere gebieden zijn er ook andere regels.

De Chinese taal

De officiële taal in China is het Mandarijn (geen fruitsoort!), wat ook wel Guanhua genoemd wordt. Deze taal wordt ook wel Chinees genoemd, maar dit is niet zo. Er zijn namelijk 14 verschillende talen in China die gebruikt worden. Deze 14 talen kunnen we bij elkaar de Chinese taal noemen. De Chinese taal is de taal die door de meeste mensen ter wereld gesproken worden en is dus echt een wereldtaal die zelfs groter is dan het Engels.

Het Chinese alfabet

Het alfabet die de Chinezen gebruiken, is niet hetzelfde als het alfabet dat wij kennen. Chinezen gebruiken namelijk letters die voor ons vooral op mooie tekeningen lijken, maar dit zijn dus geen mooie tekeningen. De letters, die beter karakters genoemd kunnen worden, heten Hanzi. Er zijn ongeveer 56.000 verschillende Hanzi (karakters). Overigens kent de gemiddelde persoon in China slechts een klein deel van dit alfabet. Om een krant te kunnen lezen of iets dergelijks, moet je er ongeveer 3000 kennen.

Handige feiten over China

  • Een Chinees gezin in Nederland had een tijd geleden een huis gekregen met het huisnummer 4, maar zij wilden niet op dit nummer wonen, omdat het nummer 4 voor Chinezen een ongeluksgetal is samen met het nummer 7.
  • China heet eigenlijk geen China, maar het Volksrepubliek China.
  • China gebruikt een andere kalender dan ons. Zo is China niet in het jaar 2009, maar al in het jaar 4706 en dit is het jaar van de os.

Tips voor bij je spreekbeurt over China

  • Leer je klasgenoten een aantal Chinese letters of woorden.
  • Deel Chinese gelukskoekjes uit, dit zijn koekjes met binnenin een mooie uitspraak.
  • Of deel kroepoek uit!
  • Laat foto’s of filmpjes zien van China

Geen opmerkingen:

Een reactie posten