Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over portugal

Portugal

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt dit gebied het Iberisch Schiereiland. De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Lissabon heeft ruim 500.000 inwoners en Portugal zelf heeft meer dan 10 miljoen inwoners. Portugal is 91.982 vierkante kilometer groot en ligt een groot deel aan de kust. In de plaatsen aan de kust wonen de meeste mensen, in het gebied erachter minder. Portugal is lid van de Europese Unie sinds 1986 en maakt ook gebruik van de Euro. De taal die in Portugal gesproken wordt, is Portugees.

De geschiedenis van Portugal

Portugal is een klein land, maar is in het verleden behoorlijk groot geweest qua macht en rijkdom. Gelukkig is er dus genoeg waar je over kunt vertellen tijdens je spreekbeurt Portugal. Om te beginnen is het belangrijk om te vertellen dat Portugal macht verkreeg door de zeevaart en de vele ontdekkingen die ze deden. Portugese ontdekkingsreizigers reisden de hele wereld rond en ontdekten veel nieuwe gebieden. Veel van deze gebieden werden gekoloniseerd. Dit houdt in dat deze gebieden onder hun macht vielen. Eén van deze gebieden was Brazillië. Niet alleen koloniseerden ze deze gebieden, ze namen ook overal bezit mee, wat ervoor zorgde dat Portugal uitgroeide tot een zeer rijk land.
Helaas kwam er een einde aan deze rijkdom en aanzien toen Lissabon in 1755 getroffen werd door een grote aardbeving die het grootste deel van de stad vernietigde. Als gevolg van de aardbeving ontstonden er grote branden en een tsunami die de rest van de stad vernietigde. Deze aardbeving wordt gezien als één van de grootste aardbevingen uit de geschiedenis. Ook andere gebieden in Portugal werden hierbij verwoest. Duizenden mensen stierven door de aardbeving, maar ook door branden die ontstonden en een tsunami die plotseling opkwam na de aardbeving. Hierdoor ging ook veel bezit en rijkdom verloren, waardoor Portugal niet lang rijk en machtig was.
Andere feiten in de Portugese geschiedenis, zijn:
 • Portugal wordt al ongeveer 500.000 jaar bewoond door mensen.
 • Het land Portugal was een zeer lange tijd onder de macht van de Romeinen.
 • Na de Romeinen heersten de Germanen over Portgual.
 • In 711 namen de islamitische Moren het gebied in.
 • In de 11e eeuw werd Portugal onafhankelijk.
 • Het land werd in 1807 veroverd door de Franse keizer Napoleon, maar zijn heerschappij duurde slechts een jaar in Portugal.

Handige feiten over Portugal

 • De Portugezen houden iedere dag een fiësta, een soort middagslaapje. Vanaf 13:00 tot 14:30 zijn daarom de winkels gesloten. Zouden jij en je medeleerlingen dat ook willen in Nederland? Bespreek de voor- en nadelen tijdens je spreekbeurt Portugal met je klasgenoten.
 • De Portugese taal wordt niet alleen in Portugal gesproken, maar ook in andere landen, zoals Brazillië, Angola, Kaapverdië, Mozambique en nog meer landen.

Tips voor bij je spreekbeurt Portugal

 • Deel Portugese lekkernijen uit.
 • Leer je klasgenoten een paar woorden Portugees.
 • Laat je medeleerlingen raden waar Portugal ligt als inleiding voor je spreekbeurt Portugal. Gebruik hiervoor een kaart van de wereld of een globe.
 • Of maak een korte quiz met vragen zoals: Wat is de hoofdstad van Portugal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten