Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over slangen

Slangen zijn reptielen en er zijn meer dan 3000 slangensoorten. Genoeg slangen dus om over te vertellen tijdens je spreekbeurt slangen. Niet alle slangen zijn giftig, slechts 15% van alle slangensoorten is giftig. Een slang heeft geen ledematen en beweegt zich dus voor op zijn buik. Slangen hebben dus geen poten zoals andere dieren. De binnenkant van een slang bestaat uit een skelet. Een slang heeft een schedel en een wervelkolom.

Het vervellen van de slang

Een slang vervelt van tijd tot tijd. Tijdens de periode van het vervellen is de slang erg kwetsbaar en daarom trekt de slang zich in die tijd terug in een boom of op een rustige plek. Hij eet kort voor de periode en tijdens deze periode niet. Het vervellen begint met het beschermvliesje op de ogen van de slang. Deze verdwijnt en hierdoor kan een slang weinig zien. Daarna volgt de rest van het lichaam van de slang. Na het vervellen laat de slang zijn oude huid achter en heeft de slang een prachtige nieuwe huid.

Slangen op de wereld

Slangen komen over de hele wereld voor, behalve op de noordpool en de zuidpool. Daar is het namelijk te koud. Ook in Nederland zijn er slangen ook al zien we die niet vaak. Bekende slangensoorten die wij in Nederland kennen, zijn de adder, de ringslang en de gladde slang.

Het eten van een slang

Alle slangen zijn vleeseters. Hoe groot een prooi is wat de slang eet, is afhankelijk van de grootte van de slang. Het blijft wonderbaarlijk hoe sommige slangensoorten grote prooien naar binnen kunnen werken. Maar de meeste slangen houden het op kleinere insecten, hagedissen, kleine knaagdieren en er zijn slangen die andere slangen op het menu hebben staan. Slangen gebruiken hun gif voor het doden van hun prooi als dat nodig is. Ze bijten hun prooi met hun gif en wachten daarna af tot hun prooi sterft.

Handige feiten over slangen

  • Slangen hebben een gespleten tong en hiermee ruiken ze. Dit heet tongelen.
  • Een slang heeft geen oren en kan dus niks horen.
  • De ogen van een slang zijn altijd open, ze hebben geen oogleden. Als ze slapen, slapen ze dus met ogen open.
  • Slangen kunnen zich ook zijwaarts voorbewegen.

Tips voor je spreekbeurt slangen

  • Als je een slang zou kunnen regelen, zou het erg bijzonder zijn om hem mee te nemen en om deze te laten zien tijdens je spreekbeurt slangen.
  • Laat een filmpje zien van het leven van een slang.
  • Hou je spreekbeurt over een bepaalde slangensoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten