Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over turkije

Turkije

Turkije ligt dus in twee grote werelddelen: Azië en Europa. Het is een zeer groot land van 783.562 km². De hoofdstad van Turkije is Ankara, al denken veel mensen dat het Istanbul is. Het land heeft ongeveer 72 miljoen inwoners. En het geld waarmee er betaald wordt in Turkije heet Turkse Lira.

Verdeling van Turkije

Turkije is verdeeld in maart liefst 81 provincies. Deze provincies zijn ook weer onderverdeeld in kleine districten. In totaal zijn er 923 districten. De hoofdsteden van deze provincies worden vaak vernoemd naar de provincie zelf. Zo komt het dat er bijvoorbeeld zowel een stad als een provincie Ankara zijn, zoals wij dat ook hebben met de provincies en steden: Groningen en Utrecht.

De Turkse taal

Turks is de hoofdtaal van Turkije. Maar naast de Turkse taal worden er ook een aantal andere talen gesproken, waaronder het Koerdisch. De Koerdische taal omvat vijf dialecten die worden gesproken door de Koerden, een bevolkingsgroep die ook in een deel van Turkije leeft. Naast de Koerdische taal is ook de Arabische taal een taal die in Turkije bekend is. De Arabische taal is met de Islam naar Turkije gekomen.

Toeristen in Turkije

Turkije is sinds een aantal jaar zeer in trek bij toeristen. Dit is natuurlijk goed voor de economie en Turkije profiteert er zeer van. Turkije heeft een aantal zeer bekende badplaatsen en heeft daarnaast ook een aantal mooie bezienswaardigheden die veel toeristen aantrekken.
Een aantal van deze bezienswaardigheden zijn: de oude stad Efeze, de ruïne Sagalassos, het bijzondere natuurwonder Pamukkale en de watervallen van manavgat
Turkije is trouwens ook goed bereikbaar voor toeristen, want Turkije telt maar liefst elf vliegvelden. Deze zijn verspreid over heel Turkije. En verder is Turkije ook bereikbaar per boot, trein en natuurlijk per auto. Tijdens je spreekbeurt Turkije zou je hier ook wat over kunnen vertellen.
Een aantal bekende steden die veel bezocht worden door toeristen, zijn: Istanbul, Ankara, Bodrum, Antalya, Alanya en Izmir.

Kemal Ataturk

Kemal Ataturk heette eigenlijk Mustafa, maar de naam Kemal Ataturk is bekender in Turkije. Ataturk betekent de vader der Turken en zo wordt hij door veel Turken ook gezien. Hij heeft veel invloed gehad op de Turkije die wij vandaag de dag kennen. Hij heeft het zogenoemde moderne Turkije opgericht en was zelf de eerste president daarvan. Hij werd geboren in de tijd van het Ottomaanse rijk. Dit rijk kwam ten val en bestond toen niet meer. Ataturk heeft zich toen ingezet voor Turkije en hij heeft vele hervormingen doorgevoerd.

Handige feiten over Turkije

  • Turkije heeft vroeger verschillende namen gehad. Zo werd het land Klein-Azië genoemd en Anatolië.
  • Yoghurt is een product wat wij niet meer weg kunnen denken uit de Nederlandse supermarkten, maar het komt oorspronkelijk uit Turkije. Het woord yoghurt komt ook van het turkse woord yogun wat dik betekent.
  • Ook de tulpen zijn niet zo Nederlands zoals veel mensen denken. De tulpen werden namelijk al in de 16e eeuw gekweekt in Turkije en pas daarna zijn de tulpen naar Nederland gekomen.

Tips voor bij je spreekbeurt Turkije

  • Leer je klasgenoten Turkse woorden.
  • Geef je spreekbeurt over een stad of een bezienswaardigheid in Turkije.
  • Deel Turkse appelthee uit of de Turkse lekkernij baklava.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten