Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over honden

Honden

De hond wordt gemiddeld 15 jaar oud. Een mannelijke hond wordt een reu genoemd, een vrouwelijke hond is een teef en een jonge hond wordt een pup of een welp genoemd. Een hond loopt op vier poten. Aan iedere poot heeft hij vier tenen en onder zijn poten heeft hij zachte voetzooltjes. Deze zorgen ervoor dat de hond niet uitglijdt.

Horen, zien en ruiken van honden

Honden hebben hele goede oren en horen zelfs beter dan de mens. En dit geldt niet alleen voor het gehoor, maar ook voor de neus en de ogen van de hond. Honden hebben een hele sterke reukzin, dat betekend dat ze heel goed kunnen ruiken. Het ruiken doen ze natuurlijk met hun hun en doordat hun neus nat is, kunnen ze beter ruiken. Door middel van geuren communiceren honden ook met elkaar. Honden laten geuren achter voor andere geuren op neushoogte en daarmee laten ze bijvoorbeeld zien dat een bepaalde plek van hun is, hun territorium. Verder kunnen honden heel goed zien in het donker en in de schemering, in tegenstelling tot de mens.

De afkomst van de hond

Ook al zullen we het niet meteen denken, de hond is een roofdier. De hond stamt af van de hondachtigen, waartoe ook wolven en vossen behoren. De tamme hond stamt af van de wolf. Wij kennen de hond natuurlijk vooral als huisdier, maar er zijn ook honden die in het wild leven, zoals de wilde hond.

De hond als huisdier

Er zijn ook tamme honden. Deze honden worden als huisdier gehouden of het zijn honden die voor werk gebruikt worden. Deze laatste groep bestaat ook. Zo zijn er: politiehonden, reddingshonden, boederijhonden, waakhonden, blindegeleidehonden en ga zo maar door. Dit soort honden zijn vaak bepaalde rassen die bepaalde eigenschappen hebben die goed zijn voor het werk. Zo is de sint bernardshond een goede reddingshond omdat ze zo goed kunnen ruiken. Maar de golden retriever wordt vaak gebruikt als blindegeleidehond, omdat ze goed te onderwijzen zijn.

De wilde honden

Veel wilde honden leven in grote groepen met andere wilde honden. De zintuigen van wilde honden zijn nog beter ontwikkeld dan de zintuigen van de honden die wij thuis houden en dat is begrijpelijk. De wilde honden moeten zichzelf voeden en daarvoor gaan ze op jacht. Vaak zijn wilde honden ook groter dan de tamme honden, doordat ze langere poten hebben. Enkele wilde honden zijn:
 • Dingo’s
 • Boshonden
 • Jakhalzen
 • Coyotes

Het eten en drinken

De hond is een echte vleeseter en eet dus het liefste vlees. De meeste honden krijgen hondenbrokken en dat soort voedsel wat in dierenwinkels en supermarkten gekocht kan worden. Verder houden honden ook van kluiven waarop ze bijten en wat ze opeten. Maar honden eten ook plantaardig voedsel, dus eigenlijk kunnen we net zo goed zeggen dat honden alleseters zijn. We moeten overigens wel uitkijken, want er is voedsel wat wij mensen wel kunnen eten, maar wat voor honden giftig is. Een voorbeeld hiervoor is chocolade.  Je zou tijdens je honden spreekbeurt chocolade kunnen meenemen en vragen of een hond dit mag eten.
Wilde honden jagen zelf op hun voedsel in de natuur. Sommige wilde honden jagen in groepen, terwijl anderen het alleen doen. Ze eten en jagen vooral op grote dieren, zoals zebra’s en gazelles. Ze grijpen zo’n dier door hun tanden erin te zetten en het te doden. Hun tanden zijn sterk genoeg om het vlees van het dier af te eten. Ook hebben ze zulke sterke kiezen waarmee ze de botten van zo’n dier kunnen verbrijzelen. Een iets minder fris feitje in deze honden spreekbeurt: als de honden het dier opgegeten hebben, keren ze terug naar hun jongen en hier spugen ze stukken vlees uit, zodat hun jongen mee kunnen eten.

Rassen

Er zijn veel verschillende rassen honden, ongeveer 400 soorten. Een aantal rassen staan hieronder. Maar dit zijn maar een paar soorten rassen waarover je zou kunnen vertellen tijdens je honden spreekbeurt. Er zijn er nog veel meer en ook heel veel soorten die (nog) niet zo bekend zijn.
 • Golden retriever
 • Herdershond
 • Rottweiler
 • Chihuahua
 • Sint bernardshond
 • Berner sennenhond
 • Border collie

Feitjes over honden

 • Ongeveer 20% van de Nederlanders hebben een hond als huisdier.
 • De poten van een hond kunnen naar voren en naar achteren bewegen, maar mogen niet opzij bewegen, want dit is een zeer onnatuurlijke beweging voor de hond en hierdoor kunnen zijn poten uit de kom raken. Laat honden nooit zo op het ijs lopen.
 • Wanneer honden puppy’s krijgen, krijgen ze vaak meerdere puppy’s tegelijk. Er was eens een hond die maar liefst 23 puppy’s tegelijk kreeg. Een leuk feitje voor je spreekbeurt honden.
 • Vaak wordt er gedacht dat een hond niet samen met een kat als huisdier gehouden kan worden, maar dit klopt niet. Dit kan namelijk wel wanneer een jonge kat en een jonge hond samen met elkaar opgroeien. Honden en katten begrijpen elkaars lichaamstaal vaak niet en wanneer ze met elkaar opgroeien leren ze deze wel kennen. Naast een jonge kat en hond is het ook belangrijk dat de kat eerst gekocht wordt.

Tips voor je spreekbeurt honden

 • Kies een bepaalde hondenras en hou daar je spreekbeurt over.
 • Heb je zelf een hond, vraag dan aan de juf of meester of je deze eenmalig mee naar school mag nemen voor je spreekbeurt honden.
 • Hou je spreekbeurt over een beroemde hond, zoals de 101 dalmatiërs.
 • Geef een spreekbeurt over speciale honden, zoals een blindegeleidehond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten