Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over spanje

Koning en regering

Spanje is net zoals Nederland een monarchie. Dit houdt in dat er een koning of koningin aan het hoofd staat. De koning van Spanje heet Juan Carlos I en hij is al koning sinds 1975. Verder is er ook een regering zoals we dat in Nederland kennen. Zij nemen het dagelijkse bestuur van Spanje op zich. Hierover kun je natuurlijk tijdens je spreekbeurt  vertellen.

Het klimaat

Spanje is veelal een warm land en er valt meestal weinig regen. Sommige delen van Spanje lijken op woestijngebieden door de hitte en de droogte. Maar dit is niet in heel Spanje zo. Er zijn namelijk ook delen van Spanje die wat frisser en natter zijn, zoals in de Pyreneeën.

Bergen

Spanje is een land vol bergen. Er zijn namelijk zes grote berggebieden te vinden in Spanje. De Pyreneeën is een bekend berggebied wat in het noorden van Spanje ligt. De hoogste berg van de Pyreneeën ligt in Spanje en is maar liefst 3404 meter hoog. De naam van deze berg is Aneto.

Slapen, eten en drinken

Van deze drie zaken houden Spanjaarden. Spanjaarden houden in de middag vaak een siësta wat ook wel een middagslaapje genoemd kan worden. Verder houden Spanjaarden van lekker eten en drinken en dat is begrijpelijk! En koken kunnen ze. Enkele bekende gerechten die in Nederland tegenwoordig ook vaak gegeten worden, zijn paëlla en tapas. Vraag tijdens je spreekbeurt Spanje of je medeleerlingen deze gerechten ook kennen?

Toeristen

Spanje is een zeer bekend vakantieland. Er komen jaarlijks miljoenen mensen naar Spanje die bekende badplaatsen bezoeken, zoals Costa del Sol, Mallorca en Las Palmas. Maar ook andere delen van Spanje zijn gewild bij de toeristen, zoals Barcelona of de gebergten in Spanje.

Handige feiten over Spanje

  • Zuid-Spanje was in het verleden islamitisch. De naam van Spanje was toen Andalusië. Vandaag kunnen we dit nog merken in steden als Granada waar oude moskeeën te vinden zijn.
  • De oppervlakte van Spanje is 505.992 km².
  • Spanje won het EK voetbal in 2008.

Tips voor je spreekbeurt Spanje

  • Test de kennis van je klasgenoten: neem een landkaart mee en laat je klasgenoten aanwijzen waar Spanje ligt of waar Madrid ligt of een andere plek in Spanje. Een mooie opening voor je spreekbeurt Spanje!
  • Maak Spaanse hapjes voor je hele klas en deel deze uit en vertel er iets over.
  • Trek Spaanse kleding aan.
  • Leer je klasgenoten wat Spaanse woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten