Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over haaien

Haaien

Er zijn maar liefst 375 haaisoorten bij ons bekend, maar het kunnen er natuurlijk ook meer zijn. Haaien zijn kraakbeenvissen waar ook roggen toe behoren. De huid van de haai is zeer ruw en heeft speciale schubben. De schubben hebben kleine tandjes en daardoor is de huid van de haai zo ruw. Gemiddeld wordt een haai tussen de één en de twee meter lang, maar dit kan ook veel langer of juist korter zijn. De langste haai is de walvishaai, deze kan wel 12 meter lang worden. Een mooie feit voor je spreekbeurt haaien.

Gevaarlijke haaien

Haaien zijn roofdieren en leven van jachten. Hierdoor denken we vaak dat haaien gevaarlijk zijn voor mensen, maar dat is lang niet altijd zo. Zoals al in het begin van deze spreekbeurt haaien stond, is het zelfs zo dat de allergrootste haaien helemaal niet gevaarlijk zijn voor mensen, omdat ze alleen vissen eten. Een voorbeeld hiervan is de walvishaai. Er zijn slechts vier haaien die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, terwijl er maar liefst 375 soorten haaien zijn. Deze gevaarlijke haaien zijn: de tijgerhaai, de witte haai, de witpunthaai en de stierhaai. Vaak vallen haaien mensen alleen aan door vergissing. Ze zien de mens aan voor een zeehond en vallen daarom aan.

Feitjes over haaien

  • Haaien hebben twee rijen met tanden en ze wisselen deze tanden erg vaak. Een haai krijgt dus in zijn leven wel honderden nieuwe tanden.
  • Voordat er dinosaurussen kwamen, waren er al haaien. Haaien bestaan dus al ontzettend lang op deze wereld.

Handige tips bij je spreekbeurt haaien

  • Er zijn verschillende soorten haaien. Kies een haai uit en geef daar je spreekbeurt over.
  • Vertel iets over beroemde haaien, zoals Jaws.
  • Neem haaientanden mee naar school en laat deze zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten