Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeert titanic

Titanic

De Titanic was een groot cruiseschip die de mensen vanuit Europa naar Amerika moest vervoeren, over de Atlantische oceaan. Met de bouw van dit grote schip werd begonnen in 1909 en in 1911 werd het voor het eerst ter water gelaten. In 1912 maakt het schip de eerste en helaas ook de laatste reis. De Titanic werd gebouwd door het bedrijf White Star Line, die in dezelfde serie nog twee schepen bouwde. Het waren speciale schepen die luxer waren dan de meeste schepen in die tijd. Ook stond het schip bekend als onzinkbaar.

Titanic: de ramp

Het schip stond bij de bouw bekend als een onzinkbaar schip. Zoals we nu kunnen zien, klopte dit absoluut niet. Sterker nog: al bij de eerste reis zonk het schip na een botsing met een ijsberg. Het schip deed er ongeveer 3 uur over om te zinken en pas in 1985 werd het schip teruggevonden op de zeebodem.
De reis van de Titanic begon op woensdag 10 april 1912. De reis zou van Southampton in Engeland naar New York in Noord-Amerika gaan. De kapitein van het schip was: Edward John Smith. Op zondag 14 april 1912 voer het schip tegen een ijsberg aan. Dit vond rond 23:40 plaats. Hoewel de ijsberg net gezien werd voordat het schip de ijsberg raakte door matroos Frederick Fleet, was het niet meer mogelijk om de ijsberg te ontwijken. De Titanic voer er tegenaan en er ontstond grote schade aan het schip, waardoor het water binnen begon te stromen. Binnen drie uur was het supergrote schip gezonken.

Passagiers van de Titanic

Er waren in totaal 2227 mensen aan boord van het schip toen het schip zonk. Dit aantal bestond uit passagiers en medewerkers. Hiervan hebben 1522 mensen de ramp niet overleefd. Er waren drie klassen aan boord: de eerste klasse, deze was bestemd voor de hoogstaanden en de rijken. De tweede klasse, die bestemd was voor de middenmoot: niet rijk, niet arm en de derde klasse: de armen, die meekonden omdat er tickets overbleven.

Edward John Smith

De Titanic voer onder Edward John Smith, hij was de kapitein. Hij had een lange ervaring als kapitein en stond ook bekend om zijn goede leiderschap. Helaas verliep zijn laatste reis minder goed. Toen hij erachter kwam dat het schip zou zinken, liet hij de reddingsboten klaarmaken. Maar hij liet de mensen niet van het schip afgaan. Het duurde een tijd voordat hij overgehaald kon worden om de mensen van het schip te laten gaan. Ook gaf hij maar weinig informatie aan de mensen omdat hij geen paniek wilde veroorzaken. Pas later gaf hij toestemming om het schip te verlaten. Wat er daarna met hem gebeurd is, is onbekend.

Weetjes voor je spreekbeurt Titanic

  • De Titanic had het bouwnummer 401.
  • Op 31 mei 1911 werd de Titanic ter water gelaten.
  • Op 31 mei 2009 overleed de laatste overlevende van de ramp met de Titanic. Dit was een vrouw die 97 jaar geworden is. Ze was pas twee maanden oud toen de ramp met de Titanic plaatsvond en ze kan zich er dus niks van herinneren.

Tips voor bij je spreekbeurt Titanic

  • Laat een stukje zien uit één van de vele Titanic films.
  • Foto’s zijn ook leuk om rond te laten gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten