Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over belgié

België

België is een land dat in het westen van Europa ligt. De buurlanden van België zijn Nederland, Frankrijk, Duitsland en het kleine Luxemburg. Verder ligt België aan de Noordzee. De echte naam van België is eigenlijk het Koninkrijk België en zoals je hiermee kunt zien, heeft België een koning/ koningin, maar België wordt net zoals Nederland geregeerd door een regering. De hoofdstad van België is Brussel, een belangrijke stad voor de EuropeseUnie. België is hier ook lid van en er wordt ook betaald met de Euro. België heeft tussen de 10 miljoen en de 11 miljoen inwoners.

De Benelux

België maakt deel uit van de Benelux samen met Nederland en Luxemburg. Hiervoor staat ook de naam Benelux: BElgië NEderland en LUXemburg. Deze drie landen hebben met elkaar afspraken gemaakt waardoor het mogelijk is om vrij door deze drie landen te reizen en te handelen. Vanaf 2010 zullen deze drie landen meer samen gaan doen en de naam verandert dan in Benelux Unie. Natuurlijk werken de landen ook al samen in de Europese Unie, daarom zal de samenwerking van de Benelux Unie zich richten op de zaken waar de Europese Unie niet samenwerkt.

De talen van België

In België bestaan er maar liefst drie hoofdtalen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Dit brengt een bijzondere situatie met zich mee: in het noorden van België wordt voornamelijk Nederlands gesproken, door de Vlamingen. In het oosten van België, het deel wat tegen Duitsland aan ligt, wordt vooral Duits gesproken. En in het zuiden van België wordt er juist vooral Frans gesproken door de Walen. Jarenlang is er gestreden tussen de verschillende bevolkingsgroepen welke taal er nou de hoofdtaal van België moest worden. Uiteindelijk is dit opgelost met een taalgrens. België werd hiermee verdeeld in twee delen waarbij Frans de hoofdtaal werd in het ene deel en Nederlands de hoofdtaal in het andere deel. Deze taal wordt gebruikt door de inwoners, maar ook door de gemeenten en bedrijven.
Maar ondanks het vastleggen van deze taalgrens, moeten de gemeenten en bedrijven waarin er bijvoorbeeld Frans wordt gesproken, ook diensten in het Nederlands of in het Duits aanbieden en andersom. Dus wanneer je bijvoorbeeld naar de gemeente gaat om een paspoort aan te vragen in het Franse deel, moet je dit ook in het Nederlands kunnen doen. Een heel ingewikkeld verhaal, maar je zou er een hele spreekbeurt over kunnen geven!

Beroemdheden

Je zal er niet vaak bij stilstaan, maar er zijn vele beroemdheden afkomstig uit België. Het is natuurlijk leuk om tijdens je spreekbeurt België ook te vertellen over deze beroemdheden. Zo is natuurlijk K3 (nu tijdelijk K2) afkomstig uit België en ook Kabouter Plop, de filmster Jean-Claude van Damme en ook vele niet bestaande beroemdheden: beroemde stripfiguren. Vele stripfiguren werden geboren in België, zoals: de smurfen, Kuifje, Robbedoes en Suske en Wiske. Erg leuke weetjes om over te vertellen tijdens je spreekbeurt.

Weetjes over België

  • België staat ook bekend om heerlijke lekkernijen, zoals: Belgische pralines (bonbons) en Vlaamse frites. Vertel hier ook over tijdens je spreekbeurt België.
  • In België worden niet altijd dezelfde woorden gebruikt als in het Nederlands, zoals:
    Duimspijker (België) – Punaise (Nederland)
    Beenhouwer (België) – Slager (Nederland)
    Kaaskop (België) – Nederlander (Nederland)
    Nagel (België) – Spijker (Nederland)
    Doosopener (België) – Blikopener (Nederland)

Tips voor bij je spreekbeurt België

  • Deel Belgische bonbons uit en vertel er iets over.
  • Vertel ook over een beroemd stripfiguur of laat de stripfiguren zien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten