Populaire berichten

woensdag 11 mei 2011

spreekbeurt over algerije

Algerije ligt in Noord-Afrika tussen Marokko en Tunesië. Algerije ligt tevens aan de Middellandse Zee. Algerije grenst aan Libië, Mali, Marokko, Mauretanië, Niger, Tunesië en de Westelijke Sahara. De oppervlakte van Algerije is 2.381.740 vierkante kilometer. Algerije is daarmee ongeveer 70 keer zo groot als Nederland.

Landschap


Algerije bestaat uit 48 districten (wilayas), die voornamelijk uit hoge plateaus en woestijngebied (Sahara) bestaan. Het kustgebied is zeer steil. Algerije heeft een paar bergen; het gevolg van een aantal ernstige aardbevingen. Het laagste punt van Algerije is Chott Melrhir, op 40 meter beneden zeeniveau. Het dorre en zeer dunbevolkte Saharagebied heeft een gemiddelde hoogte van 460 m, maar bereikt grotere hoogten in de Ahaggar. in het zuiden ligt het hoogste punt van Algerije: Tahat (2918 m). Het grootste deel van het gebied bestaat uit grind of rotsen en er is weinig vegetatie. Er zijn ook grote gebieden van zandduinen in het noorden en het oosten.

De rivier Chéliff, die in het Middellandse Zeegebied stroomt, is de grootste van de weinige permanente stromen die door het land stromen. De Abiod is een rivier in het Auremassief.

Klimaat


Algerije heeft een mediterraan klimaat aan de kust (milde, natte winters en hete droge zomers), een steppeklimaat tot aan de Hoge Plateaus van de Sahara-Atlas en een woestijnklimaat ten zuiden daarvan. De woestijn is het heetst in de maand mei; de temperaturen kunnen dan oplopen tot 55 ºC. Het klimaat is redelijk tot heel vochtig. In de zomer blaast de sirocco regelmatig over het land.

PlantenHet noorden van Algerije is grotendeels ontbost. Wat er over is van de Algerijnse bossen bevat nog eiken, ceders en dennen. Een groot deel van Algerije bestaat uit woestijngebied (Sahara); hier groeit niet veel meer dan acacia's, jujubes en woestijngrassen.

DierenIn het noorden kun je rode herten en wilde beren aantreffen. Luipaarden, panters, gazellen, hyena's, jakhalzen en antilopen komen, zij het sporadisch, voor in de woestijn. Ook leven hier woestijnreptielen als slangen en kameleons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten