Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt over ijsland

IJsland

IJsland is een eiland en het wordt dus totaal omgeven door de Atlantische Oceaan en de Groenlandse Zee. De hoofdstad is Reykjavick. IJsland heeft een grootte van ongeveer 103.000 vierkante kilometer en er wonen bijna 310.000 inwoners in IJsland. Deze inwoners worden IJslanders genoemd. IJsland is een bergachtig land met vele gletsjers en rivieren en zelfs vulkanen. Verder is IJsland te herkennen aan weinig bossen. Voorheen was het tegenovergestelde het geval, maar door het vele kappen van bossen, bleef er weinig over. Gelukkig wordt er nu hard aan gewerkt om bossen terug te laten komen.

IJsland in Europa

Hoewel IJsland dichter bij Amerika ligt, behoort het tot Europa. IJsland is een Europees land en het ligt als het ware tussen Groenland en het Verenigd Koninkrijk in. Doordat Groenland niet meer tot de Europese Unie behoort, is IJsland het land wat het meeste in het westen van Europa ligt.

Geschiedenis IJsland

Wie IJsland ontdekt heeft, is niet helemaal zeker. Waarschijnlijk is IJsland ontdekt door de Grieken of de Romeinen. Dit was ongeveer 300 jaar voor christus. Er zijn Romeine munten gevonden op IJsland, dus ze zijn er wel geweest, maar ze bleven er niet. Degenen die zich als eerste op het eiland vestigden waren Ierse monniken rond de 8e eeuw. Zij werden later echter weer verdreven door de Vikingen die zich op het eiland vestigden in 874. De Vikingen richtten in 930 het Althing op (een soort parlement). Het Althing had als doel wetten maken en wetten verbeteren of juist afschaffen. Ook kon het Althing als rechter optreden. Het Althing werd later afgeschaft, maar werd weer hersteld in 1874 en dit is gebleven tot nu toe.

Taal van IJsland

De taal die in IJsland gesproken wordt, is IJslands. Deze taal lijkt op het Noors, het Zweeds en het Deens. Dit komt mede door het een Noord-Germaanse taal is. De IJslandse taal is ingevoerd met de komst van de Vickingen.

Klimaat IJsland

Met het horen van de naam denken we al snel dat IJsland een superkoud land is. Ergens klopt dit, maar het is wel een leefbaar land. De temperatuurverschillen zijn in IJsland niet zo groot. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) is het gemiddeld 10 graden Celsius. In de wintermaanden is het gemiddeld 0 graden Celsius. Overigens kunnen er ook hele hoge en hele lage temperaturen voorkomen. Zo was het in juli 2008 eens 26 graden in de hoofdstad van IJsland. In januari 1918 was het ongeveer -25 graden Celsius.

Weetjes voor bij je spreekbeurt IJsland

  • Ook al hoort IJsland bij Europa, er wordt daar niet betaald met de Euro. IJslanders betalen namelijk met IJslandse Kronen.
  • In de tijd van de Grieken en Romeinen werd IJsland Thule genoemd.

Tips voor bij je spreekbeurt IJsland

  • Vraag je klasgenoten om aan te wijzen op een landkaart waar IJsland ligt.
  • Laat foto’s of filmpjes van IJsland zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten