Populaire berichten

dinsdag 10 mei 2011

spreekbeurt de panda

De panda

De panda die dus ook reuzenpanda genoemd wordt, is groot en hij is zwart met wit van kleur. Het is een zoogdier en de panda is heel erg zeldzaam. De panda is al jarenlang uitgeroepen als een bedreigde diersoort en krijgt dus veel bescherming. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er nog meer 1600 panda’s in het wild. Dit lijkt misschien een groot aantal voor ons, maar dit is niet zo. Panda’s planten zich namelijk maar langzaam voor. Ze krijgen namelijk maar één keer in de twee jaar een jong, maar ook dit is niet altijd het geval.
De reuzenpanda komt voor in het midden van China in streken waar bamboe te vinden is. Het merendeel van deze panda’s leeft in speciale reservaten die speciaal voor de panda opgericht zijn. De panda wordt gemiddeld dertig jaar oud en is tussen de 120 en de 150 cm groot.

Het uiterlijk van de panda

De reuzenpanda is zwart en wit van kleur. De vacht van de panda is dik en waterdicht. Hierdoor blijft de panda droog. De panda heeft een uitstekende snuit en het gezicht van de panda lijkt op die van een beer. De panda heeft zwarte vlekken rond zijn ogen en ronde oren. Verder heeft een panda erg bijzondere voorpoten. Aan zijn voorpoten heeft de panda namelijk een soort extra duim. Met deze duim kan de panda het eten vastpakken. Het is vergelijkbaar met onze duim, al heeft de panda naast die duim nog vijf ‘vingers’. Verder heeft de panda sterke kaken waarmee hij de bamboe kan pellen en grote kiezen waarmee hij zijn voedsel maalt.

Het voedsel van de panda

De panda staat er bekend om dat hij bamboe eet. De panda is een groter eter en houdt zich hier het grootste deel van de dag mee bezig. De panda eet namelijk gemiddeld 14 uur per dag. Tijdens deze 14 uur werkt hij gemiddeld 20 kilo bamboe naar binnen. Dit bestaat uit de scheuten, de stengels en de bladeren van de bamboe. Daarnaast eet de panda ook wel gras, fruit, vis, kleine vogels en kleine knaagdieren. De panda gebruikt zijn duim tijdens het eten van dit alles en hij heeft een verharde keel, zodat zijn keel beschermd is tegen splinters.
Verder drinken panda’s heel erg veel. Ze blijven drinken tot hun buik bol staat van al het vocht.

De panda houdt van alleen zijn

De panda is erg op zichzelf. Hij brengt de meeste tijd alleen door. Panda’s komen alleen bij elkaar tijdens de lente om te paren, maar dit is van korte duur. Wel voedt de vrouwelijke panda haar jongen zelf op. De jongen blijven gemiddeld achttien maanden bij hun moeder. Een panda krijgt per keer één of twee jongen.

De kleine panda

De kleine panda is klein van stuk en roodachtig van kleur. De kleine panda wordt ongeveer tussen de 50 en de 64 centimeter groot. Deze pandasoort wordt daarom ook wel de rode panda genoemd. Het is niet duidelijk of de kleine panda en de reuzenpanda familie van elkaar zijn of niet. Sommige wetenschappers zeggen van wel en anderen zeggen weer van niet. Er wordt namelijk ook gezegd dat de kleine panda tot de wasberen behoort, maar deze is geen familie van de reuzenpanda.
De kleine panda heeft hetzelfde voedselpatroon als de reuzenpanda, al kunnen we daaraan toevoegen dat hij ook vogeleieren eet. De kleine panda gaat vooral in de nacht op zoek naar voedsel, want overdag slaapt hij de merendeel van de tijd. De kleine panda heeft scherpe klauwen waarmee hij in staat is om in bomen te klimmen en met zijn snorharen vindt hij goed de weg in het donker. De kleine panda leeft in de gebieden tussen het gebergte Himalaya tot aan Zuidwest-China.

Handige feiten over panda’s

  • De panda is zwart met wit van kleur. De reden hiervoor is om anderen te waarschuwen: blijf uit mijn buurt. Dit natuurlijk omdat de panda gevaarlijk is.
  • Panda’s hebben een hele goede reukzin, ze ruiken elkaar al op afstand.
  • In 2008 werd er in de dierentuin Artis een kleine panda geboren. Helaas verstootte de moeder het dier, waardoor het jong een hele bijzondere moeder kreeg: een kat.

Tips voor bij je spreekbeurt panda

  • Zet een actie op om de panda te redden. Zoek hiervoor meer informatie bij het Wereld Natuur Fonds.
  • Laat foto’s zien van de reuzenpanda en de kleine panda tijdens je panda spreekbeurt.
  • Geef een spreekbeurt over de reuzenpanda of juist of over de kleine panda.
  • Laat op een wereldkaart zien waar de panda’s leven en laat zien hoe weinig panda’s er nog maar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen